donderdag 27 maart 2014

Dé (ict) Conferentie. Een terugblik

Nu ik ook ‘mag’ bloggen voor Dé Conferentie GROEI & BLOEI, gaan mijn gedachten toch even terug naar het verleden en de keren dat ik daar aanwezig mocht zijn om wat te halen en te brengen.

De eerste keer zal omstreeks 2000 in Veldhoven (?) geweest zijn.  Ik mocht toen als docent Internationale Handel optreden om aan de ICT-vernieuwings-competitie mee te doen. Voor het vak Internationale Handel, hadden we in projectvorm een soort ‘game’ bedacht , waarbij studenten, in de rol van internationale schaatsproducent leerden  hoe ze de  formulieren die daarbij hoorden moesten invullen. Dat waren voor mij de eerste stapjes richting digitale toepassingen bij activerend onderwijs. Op de conferentie hadden we geen prijs, maar naderhand op ons ROC (Nijmegen) wel en dat eindigde in een presentatie over dezelfde tool in Atlanta (USA) bij de ICT conferentie.

Deze nieuwe stappen brachten mij dichter bij het Schonenvaart-concept van Uitgeverij Edu’actief. Een methode, geheel gedigitaliseerd, waarbij studenten als WIO (werknemer in opleiding) virtueel rond liepen en al doende zouden leren. Voorwaar, een methode die zijn tijd ver vooruit was, en daarmee dicht bij zijn ondergang.  Een geweldig leermoment, dat maar weer eens onderstreepte dat de docent de spil is in het onderwijs en dat die niet vervangbaar is door digitale middelen. Maar ook dat de manier van inzetten van digitale middelen mede afhankelijk is  van de (didactische bekwaamheid van  de)  docent.

Andere herinneringen van mij aan  de ICT-conferentie zoals die in de wandelgangen wordt genoemd  zijn natuurlijk de stroomstoring in Maastricht (en vandaaruit de start met het inrichten van onze portals – met dank aan het NOVA-college)  en mijn workshop in 2010 rondom  “Pilgrimage” een  Europees project  over het ondersteunen van ‘zelfstandig leren’ in 6 landen.

De vorige conferentie mocht ik me uitleven als aankomend Prezi-specialist. Samen met Hedwyg  van Groenendaal,  verzorgden we een actieve workshop over  het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van Prezi in het onderwijs.
En dan nu staat 2014 voor de deur.  En ik mag mijn ervaringen bloggen.  Mijn programma houdt ik nog even voor mezelf. Maar ik ben wel benieuwd naar  de reacties op mijn workshop die ik samen met  Olaf Lawerman  geef over het al of niet inzetten van weblectures in het MBO. (ronde 3 Dexter 17) En natuurlijk vind ik het leuk om weer te genieten van alle andere inspirerende verhalen en collega’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten