woensdag 2 april 2014

Noorderpoort en de vraag of de inzet van digitale leermiddelen werkt.


We worden gelijk in de klas geplaatst en mogen dus ook gewoon meedoen. Feite Hofman is ambassadeur met de opdracht digitale leermiddelen te bevorderen. Rita de Vries
is ook ambassadeur naast docent verpleegkunde. Rita start met Wikiwijs, zij is daar enthousiast over.

Leerlingen werken met leerwijzers en linken op die wijze naar Wikiwijs. Belangrijk voordeel is dat ze de spullen nooit kwijt zijn. Aanpassingen zijn uiteraard simpel, want je wijzigt verkeerde delen direct voor iedereen, zonder opnieuw te printen oid.

Het voorbeeld dat gebruikt wordt op Wikiwijs gaat over dementie. Met behulp van www.govote.at mogen we nu vertellen wat wij weten over dementie. Govote zorgt er voor dat ook de bescheiden types mee kunnen doen. De onderwerpen kunnen nu met de groep besproken worden. Een mooie manier om interactie te organiseren.
Ondertussen staan op de Wikiwijs omgeving de ondersteunende filmpjes etc.

Met youblisher.com kunnen de leerlingen nu aan de slag om de opdrachten uit te werken. Youblisher maakt een digitaal tijdschrift met daarin in dit geval de uitwerkingen van LL. De LL zijn daar reuze enthousiast over volgens Rita.

Met woordzoeker.nl is een puzzeltje in elkaar gezet om de diverse termen aan te leren. Kan op elk device of digiboard gepresenteerd worden. Omgekeerd is natuurlijk ook leuk door de LL zelf de woordzoeker te laten vullen met de gewenste woorden.

Niet alle opdrachten worden digitaal uitgevoerd die via Wikiwijs worden aangeboden. Maar dat is juist voor de diversiteit heel leuk.

Met Tricider.com kunnen ideeën worden gevraagd om een bepaalde problematiek aan te pakken. Deze ideeën verschijnen weer keurig in een lijstje waar je uiteraard over in gesprek kan. Leuk is dat je ook direct op de ideeën van een ander kan reageren. Een gesprek is dan snel gestart. Tricider is een product in de Engelse taal, maar dat is geen enkel probleem.

Met Google is enquête gemaakt om de les aan het eind ook nog even te evalueren.

Een van de vragen uit de groep is of iedereen bij Noorderpoort op deze wijze werkt. Dat is helaas nog niet zo, wat er oa toe leidt dat LL met verschillende omgevingen worden geconfronteerd. Het is echter een mooie mogelijkheid om lesprogramma 's te structureren.

Mentimeter wordt ook genoemd als stemomgeving,

Socialemediainhetmbo.nl is een inspirerende site voor nog veel meer leuke digitale lesideeën.

Er ontstaat een geanimeerde discussie of dit nu allemaal werkt. Ja maar het is toch allemaal veel te digitaal. Eigenlijk is dat in presentatie ook al aangeven, de opdrachten zijn digitaal, maar in de uitwerkingen zitten allerlei werkvormen. Dat is natuurlijk waar het omgaat.

Alle genoemde producten zijn gratis, helaas komt er dus ook af toe wat afleidende reclame voorbij.
Op deze plek staat een mooi overzicht van allerlei handige tools

Hier vind je de Wikiwijs pagina

http://maken.wikiwijs.nl/49891/2013___2014_Themaweek_Dementie____CVI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten